Śmietana

Śmietana

Jesteśmy jedną z ostatnich cukierni która do produkcji swoich ciast oraz tortów nie stosuje zakupionej gotowej śmietany. Obserwując to co dzieje się na rynku żywności zdecydowaliśmy, iż podstawowy półprodukt wykorzystywany do produkcji ciast, jakim jest śmietana, wciąż będziemy produkować samodzielnie. Czy jest to tańsze od zakupionej śmietany? Zdecydowanie nie.


Patrząc jednak na etykietę producentów śmietan czytamy: śmietana, stabilizator, skrobia modyfikowana, mączka, guma guar, pektyna. Postanowiliśmy darować naszym klientom te wszystki składniki na rzecz naturalnego produktu.

Do wytworzenia naturalnej śmietany roślinnej stosowanej w produkcji naszych ciast i
tortów potrzebujemy najwyższej jakości margarynę roślinną którą dostarcza nam renomowany
polski producent ZT Kruszwica (producent m.in. oleju Kujawski i innych wysoko gatunkowych
tłuszczy spożywczych). Kolejnym ważnym składnikiem jest mleko w proszku, które ostatnio
zastąpiliśmy mlekiem gratulowanym z racji lepszej jego jakości. Wszystko uzupełniane jest o
wodę i gotowane w specjalnych kotłach aż do całkowitego rozpuszczenia margaryny.
Gotową mieszankę wlewamy do specjalnej maszyny która łączy produkty z prędkością 14 000 obrotów
na minutę. Aby otrzymać gotową śmietanę proces ten należy powtórzyć aż siedmiokrotnie.

Kolejny etap to wystudzenie śmietany do temperatury 2 stopni i ubicie jej pod ubijaczką.
Teraz produkt jest już gotowy do dalszego przygotowania ciasta.

Śmietanę produkujemy codziennie także jak Państwo widzą proces ten jest niezwykle pracochłonny
jednak otrzymany efekt jest tego wart.

Na bazie naszej naturalnej śmietany wykonujemy:

  • torty tradycyjne
  • torty dla dzieci
  • torty weselne
  • torty okolicznościowe
  • ciastka deserowe typu kremówka, napoleonek, W-Z, W-Z z galeretką
  • trójkąt
  • pudding
  • ciastko z wiśniami
  • ciasta typu rolada ze śmietaną, stefanka, wiśniowe, sen ogrodu, biszkopt z owocami, fale dunaju, karpatka

Zalety naszej śmietany:

– produkt pozbawiony konserwantów
– najwyższa świeżość – produkt jednodniowy
– unikatowy smak
– produkt roślinny
– brak efektu napowietrzenia

Wady:

– duży nakład pracy
– wysoki koszt produkcji